4 kroky nejen pro štíhlou postavu, ale zároveň pro pevné zdraví a příliv energie…

05.08.2017 14:11

Hlava

Štíhlá postava nemusí být jen snem, ale snem to začíná. Tedy představou kýženého výsledku v naší hlavě. Podle meta-fyzického zákona přitahujeme to, na co nejčastěji myslíme. Náš "elektromagnet", kterému dáváme impulzy právě naším myšlením, nerozeznává dobré a špatné. Je neosobní, funguje jako počítač. Nerozumí zadání: "Nechci" - vždy pracuje s klíčovými pojmy.

My zadáváme do svého vnitřního počítače data - a sice svým myšlením. Buď vědomě, nebo nevědomě. POZOR! Myšlení nelze vypnout, stále si v duchu něco říkáme, něco hodnotíme, něco si představujeme. Pokud své myšlení vědomě neusměrníme, zaděláváme si na problémy. Ne nadarmo se říká: "Nemaluj čerta na zeď!"

Každá myšlenka je doprovázena odpovídajícími pocity, a právě pocity mají zásadní roli při naplňování představ. Myšlení ovlivňují nejen naše představy (obrazy), ale i slova, která říkáme, a to hlavně v duchu. Tady máme klíč ke změnám. Pokud chceme být štíhlejší, budeme si v duchu představovat, že už takoví jsme. Nebudeme používat slova jako "Jsem tlustá", ale "Jsem stále štíhlejší". Tvarování postavy zcela bez diskuzí opravdu začíná v naší hlavě, i když to zní podivně!

Pokud předstoupíme před zrcadlo a pozorujeme své špeky, podle zákona přitažlivosti špeky setrvávají, protože jim věnujeme pozornost. Pokud se trápíme nebo máme vztek, že jsme tlustí, pak tlustí zůstaneme. Představujte si raději, jak špeky mizí. Například ve sprše věnujte problematickým partiím pozornost tím, že budete žínkou masírovat místa, která chcete upravit. Živě si představujte, jak se kůže zmenšuje. Martina NAVRÁTILOVÁ živé představivosti (práci nejprve na "neviditelné" úrovni) říká "mentalita sportovců".  Každý úspěšný sportovec si nejdříve promítá svůj výkon v duchu! V duchu si představuje výsledek, kterého chce dosáhnout. Vždy myslí na vítězství, a ne na prohru. Tato technika funguje pro všechny oblasti života, tedy i na "postavu podle svých představ".


Zvyklosti, které je užitečné zařadit do svého života:

  • Představovat si výsledek, nevěnovat pozornost nedostatkům.
  • Během hubnutí co nejčastěji říkat: "Jsem stále štíhlejší a štíhlejší". Časem lze změnit na: "Jsem ráda, že jsem štíhlá."


Relax

Pro modelování představy je třeba, abychom si vyčlenili ve svém uspěchaném životě trochu času. Naučte se obírat svými myšlenkami a vědomě přepínat na ty pozitivní. Stačí 10 minut denně si představovat, jak se chcete cítit.

K uvolnění patří i kvalitní spánek. Naše tělo pracuje, i když spíme. Startuje imunitní systém, který šmejdí po těle a napravuje chyby. Pro kvalitu spánku je užitečné představovat si před usnutím příjemné věci. Udělejte si z toho zvyk.


Zvyklosti, které je užitečné zařadit do svého života:

  • Každý den, nejraději po ránu, si dopřát chvilku klidu pro denní snění, živě si představovat naplnění svých snů a cílů. Pak v duchu poděkovat  za vše, co již máme, a jít si po svých.
  • Před usnutím si znovu živě představovat kýžený výsledek. Pak zaměřit pozornost na klidné dýchání a příchod spánku.


Pohyb

Říká se, že kdo se dostatečně hýbe, nemůže být otylý. Tudy cesta vede vždy.  Proč tomu tak je? Tělo lépe spaluje kalorie, člověk se lépe cítí, má dobrý pocit ze sebe sama. Navíc se udržují svaly, takže se postava současně tvaruje. Stále platí ono "Ve zdravém těle zdravý duch" - nebo obráceně? V dnešní době se lidé málo hýbou, všude jezdí autem, sednou si před počítač či televizi, a pak jdou spát. Diví se, že spí špatně. Ráno vstávají bez energie...

Nejlepší je začít KAŽDÝ DEN pravidelnou ranní rozcvičkou. Ideální (vyzkoušela jsem sama na sobě a mohu vřele doporučit) je omlazující
cvičení Pět Tibeťanů. Cvičení netrvá déle než 10 minut a dodá patřičnou energii. Současně vede k posilování vytrvalosti.

Minimálně  2x týdně byste měli zařadit nějaké cvičení pro tvarování postavy.  Kdo má problémy s pohyblivostí, jistě ocení jógu. Kdo má problémy s leností, cvičte v kolektivu. Určitě je přínosnější cvičit každý den trochu než si jednou týdně "dát do těla".


Užitečné zvyklosti pro váš život:

  • Každý den zařadit do svého programu svižnou procházku.
  • Cvičit pravidelně - z ranní rozcvičky si udělat zvyk.

 Strava

Neexistuje žádná zázračná dieta ani žádné zázračné pilulky či zkratky jako náplasti, zábaly, apod. Redukční diety prokazatelně škodí zdraví, hlavně psychickému, a vyvolávají "jojo efekt". Používání vhodných potravinových doplňků či zábalů může snahu o ideální postavu výrazně podpořit, ale samo o sobě výsledek nepřináší.

Pro ideální váhu, ale i pro celkové zdraví, potřebujeme především dokonalé trávení - zdravý metabolismus. Tady výrazně pomohou správné stravovací návyky. Strava by měla být vyvážená a pestrá, bohatá na živiny. Je žádoucí vyhýbat se škodlivým potravinám. Neměli bychom jíst více, než je potřeba. Přejídání se je velmi nebezpečný zlozvyk. Naslouchejte svému tělu, každý máme od přírody jiný typ metabolismu, každému proto vyhovují jiné potraviny2].


Zvyklosti, které je užitečné zařadit do svého života:

  • Jíst v klidu, s chutí, věnovat jídlu pozornost - a nepřejídat se!
  • Hlavní jídlo v poledne (ne večer!), a jíst naposledy 3 hodiny před spaním, při a po jídle nepít, ředí se žaludeční šťávy. Pozor na alkohol, tloustne se po něm (a i blbne).

Doporučený postup:

Postupně zařaďte uvedené zvyklosti do svého života tak, aby byly automatické. Nezapomínejte se radovat z pohybu i z dobrého jídla,
a užívat si každý den, jako kdyby byl poslední.

Doporučená literatura:

1] Pragma Deepak Chopra: Elixír života. Knižní klub 2004 (možnost workshopu)

2] Deepak Chopra: Nespoutaná energie.

3] Martina Navrátilová: Stoprocentně svěží. Readrer´s Digest Výběr 2007

4] Pierre Franckh: Přejme si být štíhlí. 11 klíčů k ideální váze. Hubnutí začíná v hlavě a poté se ukazuje na našem těle. Anag 2011

Podpora přírody:

Svoji snahu můžeme účinně podpořit přírodou, inspirovat se můžete pod lištou "chytrý e-shop"